Percento zaočkovaných proti pneumokokovým infekciám v kraji je nízke

01.10.2008 Prešov

Prešov 1. októbra (TASR) – Proti pneumokokovým infekciám, ktoré vyvolávajú nebezpečný zápal pľúc a mozgových blán i otravu krvi, sa na území Prešovského samosprávneho kraja (PSK) dalo od roku 1997 zaočkovať 10. 500 ...
Z pohľadu štatistík to predstavuje len štyri percentá z celkového počtu 271.000 osôb zaradených do tejto rizikovej populácie. Uviedol to dnes na stretnutí s novinármi vedúci odboru zdravotníctva PSK Július Zbyňovský.
Napriek tomu, že na Slovensku sú vytvorené dostatočné legislatívne opatrenia na realizáciu a finančné zabezpečenie očkovania proti pneumokokom, ktoré by mohlo zásadne znížiť chorobnosť a úmrtnosť u tejto skupiny osôb, občania tento spôsob prevencie nevyužívajú v dostatočnej miere. Za vyspelými krajinami sveta a Európskej únie v týchto parametroch výrazne zaostávame. Európska komisia nás vyzvala k zvýšeniu zaočkovanosti na úroveň 30 percent u zdravej a 70 – 90 percent u rizikovej populácie.
\"Do spomínanej skupiny patria predovšetkým ľudia nad 59 rokov, ale aj deti v rekonvalescencii, ktoré trpia chronickými ochoreniami. Očkovanie by nemali zanedbať hlavne pacienti s chorobami srdca, obehového systému, dýchacích ciest, imunitného systému, ďalej onkologickí pacienti a ľudia s diagnózou diabetes, \" uviedol pre TASR Július Zbyňovský. O nedostatočnom využívaní možnosti preventívneho očkovania v kraji svedčí podľa neho aj skutočnosť, že proti chrípke sa dalo v minulom roku zaočkovať len desať percent obyvateľov Prešovského kraja.
Odbor zdravotníctva PSK považuje propagáciu imunizácie za jednu z najdôležitejších činností v rámci svojich kompetencií. V poslednom období sa totiž objavujú názory, že očkovanie predstavuje riziká a to môže podľa Zbyňovského v tomto prípade negatívne ovplyvňovať rozhodovanie občanov. V najbližších dňoch preto adresujú list všetkým lekárom línie prvého kontaktu a požiadajú ich o spoluprácu pri propagácii prevencie voči ochoreniam tohto typu.
\"Rovnako sme pripravení vstúpiť do odbornej polemiky s odporcami očkovania proti pneumokokovým infekciám a chrípke, aby sme silou argumentov potvrdili opodstatnenosť týchto preventívnych úkonov. Tvrdenia niektorých lekárov o škodlivosti vakcinácie sú podľa mňa založené len na malom množstve príkladov. Som presvedčený, že v prípade očkovania vysoko prevažujú pozitíva nad negatívami, \" dodal Zbyňovský.
Na Slovensku ochorie ročne na zápal pľúc vyvolaný pneumokokovou infekciou približne 28.000 ľudí. Viac ako polovicu tvoria osoby vo veku nad 60 rokov. Štatistiky uvádzajú, že každý rok podľahne tomuto ochoreniu viac ako 3000 pacientov.
 

Vyberte región